De Bijna Langste Nacht | Programma
15653
page,page-id-15653,page-template-default,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Programma

’t Is feest, maar wat kan je allemaal komen doen? Kijk eens rond, stel zelf je menu samen en het allerbelangrijkste: kom zaterdag 17/12/2016 naar buiten om mee te doen.

 

 

 

Muziek!

john-joost-stijn3

 

 

John Joris, Joost Zweegers (Novastar) en Stijn Meuris (van zichzelf).

Deze drie toppers geven het beste van zichzelf in Kaai16. En wie weet, misschien brengen ze nog schoon volk mee.

Na het optreden is er nog tijd om samen te praten/drinken/ontmoeten. Dj Ruday (Café-Café)  zorgt voor de juiste sfeer.

De enige activiteit waar we keiharde euro’s (minstens 18) voor vragen… maar die gaan dan ook integraal naar het goede doel.

Inschrijven doe je hier.

De opbrengst van het concert en alles wat daar verbruikt wordt, gaat integraal naar Do Well vzw. Een project van John Joris en Oetje Wauters om het verschil te maken voor mensen in Myanmar. Geen vage beloften maar concreet gerealiseerde projecten. Om het simpel te houden: hoe meer jij uitgeeft tijdens het  concert, hoe meer zij in Myanmar kunnen realiseren!

Kaai 16 / Scheepvaartkaai 16 / 20u30 (deuren 20u) / € 18 (of meer)

 

 

 

Infopunt

Een infopunt voor meer uitleg, wegwijzingen en warme soep… 

Molenpoortplein / 13u30 – 17u30

Weggeefmarkt
weggeefplein

Geven en delen… Geheel vrijblijvend! Je komt er naar toe met spullen die jij zelf niet meer nodig hebt maar die een ander nog kan gebruiken. Of je komt er naar toe met lege handen en gaat naar huis met spullen die je kan gebruiken. De weggeefmarkt is een sociaal gebeuren, waar iedereen terecht kan voor een gezellige namiddag. Genieten van een stukje cake dat Ann de dag ervoor heeft gemaakt, terwijl je snuistert tussen de boeken die Hans bij de grote schoonmaak aan de deur zette. Gratis shoppen tussen de kleren die voor Elke’s zoon te klein waren, terwijl die van jou er nog jaren kan van genieten… En dat allemaal in een vrij en blij klimaat. Iedereen is welkom! 

Opmerking:
Spullen binnenbrengen kan van 11u tot 12u. Enkel nog bruikbare spullen van max. 10 kg worden aanvaard. De organisatie behoudt zich het recht voor om spullen te weigeren.

Zaal Germinal (De Voorzorg) / Capucienenstraat 10 / 14u – 16u

De open samenleving(?)

Een open debat (16u) rond diversiteit en samenleving: meer dan ooit moeten we nadenken over de kerntaken van de samenleving, met deelname aan die samenleving als universeel mensenrecht in ons achterhoofd…De  basisvragen hier zijn: wat maakt ons tot “mens” en welke voorwaarden zijn absoluut onontbeerlijk om aan de samenleving te kunnen deelnemen? Belangrijke ingrediënten hier zijn verdraagzaamheid, solidariteit en vrijheid, waarden waar we trots op mogen zijn.

Vanaf 13u30 wordt er een selectie interview-opnames getoond met boeiende sprekers: journalisten, filosofen, publieke figuren.   

Regenbooghuis / Meldertstraat 38 / 13u30 – 17u

tumblr_nzqvezedse1uc0ww3o1_500

Het betere boek

Boeken? Is dat wat voor jou? Vlaams cultuurminister Sven Gatz reikte dit jaar de Bronzen Uil, prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar, uit aan Lize Spit met Het smelt. De vijf andere genomineerden van Het Betere Boek, literair evenement van het Willemsfonds, waren Yvon Né, Hagar Peeters, Filip Rogiers, Koen Sels en Carly Wijs.

Het scheve meisje  mag dan wel haar romandebuut zijn, Yvon Né (1958) is geen nieuweling. Als dichter, beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper speelt zij voortdurend met beeld, woord en klank. Wording en verandering staan centraal in haar werk. Steeds weer is er sprake van overgang. Nieuwe realiteiten worden verkend, terwijl van de oude nog geen afstand is gedaan.  

Speciaal voor de Limburgers die haar niet op Het Betere Boek in Gent ontmoetten, brengt Yvon Né Het Betere Boek naar Hasselt. Zij vertelt over haar balanceren tussen de realiteit van het leven en de verbeelding ervan. Zij neemt ons mee op ontdekkingstocht in taal en beeld. Zij leest voor uit eigen werk en gaat met ons in gesprek.

Boekhandel Grim / Maastrichterstraat 83 / 16u

Kinderparcours

In het hartje van Hasselt in het huis van de vos kunnen kinderen/jongeren andere kinderen ontmoeten, zich verwonderen en verbonden voelen met de wereld om zich heen. Door middel van het kinderparcours dat ze kunnen afleggen, ontdekken kinderen samen met hun ouders spelenderwijs allerlei waarden. Het kinderparcours (< 18 jaar) is doorlopend, dus spring gerust binnen en laat je meeslepen in het betoverende avontuur van de Kleine Prins, die op zijn pad van alles tegen komt. Spel en creativiteit staan centraal. Kinderen kunnen zich laten opsmukken met een leuk kapsel, knutselend aan de slag, circuskunstjes aanleren, zich verwonderen over filosofische vragen en meer.

Huis van de Vos / Walputstraat 29 / 13u30 – 17u

large

Filocafé

Filosoferen meer iets voor jou? Niet zomaar luisteren naar een droge geschiedenis maar zelf je grijze massa in beweging zetten? Dat kan in ons filocafé in De Tijd Hervonden, onder deskundige begeleiding van Gaston Moens en Marie-Laure Sturbois.

De Tijd Hervonden / Witte Nonnenstraat 8 / 14u + 15u

giphy

Repaircafé

Ons eigenste vrijzinnige repair café! Een kapotte radio, sputterende laptop, verstopte stofzuiger of gescheurde rok… jouw kapotte spullen worden er gerepareerd door een van onze expert-vrijwilligers – gratis en voor niks! Geen stukken in huis, want jij bent zo een fix-it-all expert? Meld je dan aan als reparateur. Hoe fijn is het immers om anderen te kunnen helpen?

Geen schroevendraaier aan jouw lijf vergroeid? Dan heb je ongetwijfeld wel wat toestellen in huis die van de vuilnisbelt gered kunnen worden… Samen met de reparateurs kijk je wat er aan de hand is met jouw toestel en of het gerepareerd kan worden. Garantie op herstelling kunnen we dus niet bieden. Wat we je wel garanderen is dat we ten minste proberen een diagnose te stellen, waar mogelijk herstellingen uitvoeren en je samen met de reparateurs tips en tricks leert. De ontmoetingen, de babbel en gezelligheid krijg je op de koop toe!

Vrijzinnig Onmoetingscentrum /          

A. Rodenbachstraat 18 / 10u – 12u

Prison Talk

Omdat we onze oude lokatie toch niet helemaal willen loslaten… De oude gevangenis, de plaats om na te denken over ‘re-integratie’ van gedetineerden. Dat doen we niet zomaar in het ijle, maar met kennis van zaken. De film Offline zet de sfeer, ervoor en erna zal Tanja Ramoudt, directeur Stichting Morele Bijstand aan Gevangenen, samen met jullie, duidelijk maken hoe het hier loopt.

Oude Gevangenis / Stadscampus UHasselt / 

Martelarenlaan 42 / 14u 

offline
Poëtisch café

Gerrit De Feyter (13u45) brengt conceptuele poëzie, waarvan het grootste deel van de gedichten draait rond het leven met mentale hindernissen. Bedoeling is deze kunst in te zetten als middel tegen taboes en stigma’s rond mentale hindernissen, foute stereotypes te vervangen door eerlijker getuigenissen
rond het dagelijkse leven en de nimmer aflatende strijd tegen moeilijkheden en een woord van steun te geven aan lotgenoten. Jee Kast  (15u) gaat ervan uit dat poëzie beleefd moet worden tussen het volk. Mensen raken met eenvoudig taalgebruik. ‘Iedereen is bezig met het verwoorden van gevoelens, toch?’ Als Poëzie taalcreativiteit is, dan mag je me dichter noemen, stelt hij.

De Reddende Engel / Schrijnwerkersstraat 19 / 13u30 – 16u

Boekenruilcafé

Een boek voor een boek voor een boek voor een boek? Kom snuisteren in onze boekenruilcollectie – inmiddels een bescheiden bibliotheek!. Stop er eentje in, haal er eentje uit…. zo simpel kan het zijn. Een koffie of lekkere pint maken het extra gezellig.

Vrijzinnig Onmoetingscentrum /          

A. Rodenbachstraat 18 / 10u – 12u + 14u – 17u

boekenruil

Filopub

Onder Hujo’s motto ‘Denk zelf’ doen de Humanistische Jongeren aan filosoferen.  Samen met jongeren van 16 tot 30 jaar organiseert HUJO FILOPUBS.  Een filopub is een plek waar jongeren op een luchtige, relaxte manier kunnen filosoferen over bepaalde thema’s.  Er zullen heel wat verrassende acts tussendoor plaatsvinden zodat de sfeer echt luchtig blijft.

Café De Egel / Zuivelmarkt 64 / 13u30 

tumblr_n5ucau3nit1sjwwzso1_500
Allemaal mensen

… een tentoonstelling van Rita Van Even over… mensen. Jong, oud of iets ertussenin. Man, vrouw. Dik, dun. Gelovig, ongelovig…Samen leven op deze planeet. Allen dezelfde lucht ademend. Dwalend, zoekend naar licht en geluk. Dat verbeeldt Rita in haar werken. En daarover kan je je verwonderen of het gewoon bewonderen. Of loop gewoon binnen om indrukken op te doen, mensen te ontmoeten en een glas te drinken…

Vrijzinnig Onmoetingscentrum /          

A. Rodenbachstraat 18 / 14u – 17u

man-rug-1024x691

Glas van de vriendschap
giphy

Als afsluiter van de namiddag, als ideaal moment om elkaar nog eens te ontmoeten bij een drankje, om als eerste al gelukswensen uit te wisselen of gewoon uit nieuwsgierigheid… van 17.00 tot 18.30u bieden wij je graag een natje aan in het Regenbooghuis. Wees welkom en kom klinken samen met ons…

Regenbooghuis / Meldertstraat 38 / 17u – 18u30